Ce s-a discutat la intalnirea de sambata Neurodiab - FADR

28.01.2013



Pentru persoanele cu diabet zaharat, neuropatia diabetică, cea mai frecventă complicație severă și chiar invalidantă, poate fi considerată o altă boală. Neuropatia diabetică are consecințe grave asupra sănătății, de multe ori ireversibile, astfel că se impune o abordare intensă a acestei problematici pe de o parte din partea specialiștilor, iar pe de altă parte din partea pacienților și familiilor acestora.

La inițiativa Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, a avut loc la Cluj-Napoca, pe data de 26 ianuarie 2013, prima întâlnire între consiliul director al Neurodiab și membrii Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România. Veniți din toată țara, cei peste 30 de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți cu diabet zaharat au primit sfaturi și au fost informați despre cele mai noi date referitoare la neuropatia diabetică. De asemenea, aceștia au interacționat cu specialiștii prezenți, discutând despre problemele pacienților și găsirea celor mai bune modalități de educație pentru prevenirea și managementul eficient al neuropatiei diabetice.

”Întânirea cu asociațiile de pacienți a fost prima concretizare a obiectivului nostru - acționarea în interesul pacientului. Persoanele cu diabet zaharat și familiile acestora trebuie să știe că echilibrul metabolic și managementul corect al factorilor de risc sunt premisele prevenirii sau încetinirii instalării neuropatiei diabetice. Este esențial ca aceste mesaje să ajungă inclusiv prin intermediul asociațiilor de pacienți, astfel că sperăm într-o extrem de bună colaborare în acest sens”,a declarat în cadrul evenimentului prof.univ.dr. Amorin Popa, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Prezent la această manifestare, conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, vicepreședintele Societății de Neuropatie Diabetică, a vorbit despre gravitatea neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, subliniind necesitatea abordării multidisciplinare a afecțiunii și atenția sporită care trebuie acordată inspectării picioarelor persoanelor cu diabet zaharat. Pe de altă parte, dr. Bogdan Florea, directorul științific al Societății de Neuropatie Diabetică, a scos în evidență rolul neurologului în neuropatia diabetică și, totodată, a atras atenția că pacienții nu ar trebui să improvizeze, ci să urmeze tratamentul farmacologic indicat.

La manifestare a participat și șef lucr.dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet, care a completat: ”Educația în diabetul zaharat și în neuropatia diabetică este esențială. Pacientul și aparținătorii acestuia trebuie să știe cum să monitorizeze boala astfel încât să prevină instalarea complicațiilor. Când vorbim despre persoane care deja suferă de neuropatie diabetică și se confruntă cu durerile specifice acestei complicații, sprijinul și consilierea sunt vitale, astfel că rolul educatorului în diabet și al psihologului este foarte important”.

”Sperăm ca toate asociațiile de pacienți cu diabet zaharat să intre în acest parteneriat cu Societatea de Neuropatie Diabetică. Diabetul nu doare, însă complicațiile diabetului dor, de aceea este important să colaborăm îndeaproape pentru ca informațiile să ajungă la cât mai mulți pacienți. Cu siguranța astăzi am plecat cu multe mesaje pe care să le transmitem celor pe care îi reprezentăm”, a declarat în cadrul evenimentului Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

Întâlnirea dintre reprezentanții Societății de Neuropatie Diabetică și cei ai Federației Asociațiilor Diabeticilor din România a reprezentat începutul dialogului și a colaborării dintre cele două organizații. Scopul comun declarat este acela de a dezvolta și implementa acțiuni menite să informeze eficient persoanele care suferă de diabet zaharat și neuropatie diabetică, precum și familiile acestora, despre importanța prevenției și tratamentului corect al acestei complicații.