Poziția Asociației Americane de Diabet asupra neuropatiei diabetice

02.11.2020





În rândul persoanelor cu diabet zaharat, valorile crescute ale glicemiei pe o perioadă îndelungată de timp sunt cele răspunzătoare pentru afectarea sistemului nervos și, implicit, pentru apariția neuropatiei diabetice. Neuropatia diabetică reprezintă alterarea și ulterior pierderea sensibilității la nivelul membrelor inferioare, cu repercusiuni majore care scad calitatea vieții și pot chiar conduce la moarte prematură.

În acest context, Asociația Americană de Diabet (ADA) a formulat o poziție oficială asupra neuropatiei diabetice în care se pune accent pe prevenția și diagnosticul precoce al acestei complicații critice a diabetului zaharat.

O sinteză a poziției Asociației Americane de Diabet arată că neuropatia diabetică este o complicație frecventă și critică a diabetului zaharat. Până la 50% dintre persoanele cu neuropatie diabetică nu prezintă simptome, ceea ce face ca diagnosticul să întârzie. Astfel, diagnosticul cât mai rapid al neuropatiei diabetice este crucial în salvarea membrului de la amputare și în creșterea calității vieții.

Mai mult decât atât, Asociația Americană de Diabet trage un semnal de alarmă asupra prezenței neuropatiei diabetice încă din stadiul de prediabet. Doar un diagnostic precoce poate ajuta echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet să intervină la timp și eficient, pentru a reduce impactul neuropatiei diabetice și a îmbunătăți calitatea vieții.

Veștile bune pe care această organizație le aduce se referă la faptul că există tratamente pentru simptomele neuropatiei diabetice, iar recent au apărut dovezi pentru tratamentul patogenetic (al cauzei).

Autorii acestei poziții sunt Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui de la Universitatea din Michigan; Prof. Dr. Andrew Boulton, președintele Federației Internaționale de Diabet; Prof. Dr. Eva Feldman, Statele Unite ale Americii; Prof. Dr. Vera Bril, Canada; Prof. Dr. Roy Freeman de la Harvard Medical School, Statele Unite ale Americii; Prof. Rayaz Malik de la Weill Cornell Medicine; Prof. Dr. Jay Sosenko de la Universitatea din Miami; și Prof. Dr. Dan Ziegler de la Centrul German de Diabet din Düsseldorf.

Misiunea Asociației Americane de Diabet este de a preveni și trata diabetul zaharat cu scopul de a îmbunătăți viața celor afectați de această maladie cronică.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos:

CLICK AICI PENTRU DOCUMENT