Despre neuropatia diabetică: de la simptome la diagnostic

12.10.2020





Ai fost diagnosticat cu diabet zaharat și ai furnicături în picioare, amorțeală sau senzație de arsură? Medicul diabetolog îți poate spune dacă ai neuropatie diabetică.

Caracteristici generale

Neuropatia diabetică este o complicație frecventă și critică a diabetului zaharat. Este caracterizată prin alterarea simțurilor la nivelul picioarelor și conduce la senzații atipice.

Această complicație critică apare timpuriu, încă din primii ani de boală sau este depistată deodată cu diagnosticul de diabet zaharat. Între 20-80% din persoanele cu diabet zaharat dezvoltă o formă sau alta de neuropatie. Mai mult, 25% dintre persoanele cu diabet zaharat au neuropatie diabetică dureroasă.

Simptomele neuropatiei diabetice

Dezechilibrul metabolic cauzat de diabetul zaharat este cel responsabil de funcționarea anormală a celulei nervoase și astfel apar senzații care la persoanele sănătoase nu există. Persoanele cu diabet descriu furnicături, senzații de înțepături de ac, senzație de arsură sau amorțeală la nivelul picioarelor (așa numitele parestezii).

În faza încipientă, când apar paresteziile descrise anterior, neuropatia diabetică poate fi încetinită sau chiar oprită. Pe de altă parte, în faze avansate, în care pacientul nu mai are deloc sensibilitate la nivelul picioarelor (anestezie), neuropatia diabetică nu mai poate fi oprită.

Simptomele neuropatiei diabetice sunt eterogene de la un pacient la altul, adică sunt diferite și pot întârzia diagnosticul. Însă, majoritatea persoanelor cu neuropatie diabetică se plâng de următoarele simptome:

  • Parestezii: furnicături, înțepături, arsură
  • Disestezii: atingeri dureroase
  • Anestezie: pierderea completă a sensibilității vibratorie, termică și dureroasă

Neuropatia diabetică are și o componentă asimptomatică. Persoana cu diabet zaharat pur și simplu nu prezintă simptome la nivelul picioarelor, care să tragă un semnal de alarmă și să o determine să meargă la medicul diabetolog. Dintre cazurile cele mai des întâlnite putem aminti pacienți care au avut un cui sau o pioneză în talpa piciorului fără să simtă.

Din acest motiv, depistarea cât mai rapidă a neuropatiei diabetice este crucială, pentru a nu se pierde timp prețios și a se reduce urmările.

Screening-ul neuropatiei diabetice

Afectarea neuropată poate să existe la persoana cu diabet zaharat încă de la debutul bolii sau să apară pe parcurs. De aceea, este important ca screening-ul de neuropatie diabetică să fie făcut proactiv la toți cei care au diabet zaharat. Recomandarea în acest sens este ca screening-ul să fie realizat o dată pe an.

Testarea se face cu dispozitive care sunt disponibile în cabinetul medicului diabetolog. Acesta va testa sensibilitatea dureroasă cu ajutorul monofilamentului, sensibilitatea termică cu un dispozitiv cu două capete (metalic și de plastic), în timp ce sensibilitatea vibratorie se realizează cu diapazonul plasat pe degetul mare al pacientului.

De obicei, prima sensibilitate care dispare în cazul persoanelor cu neuropatie diabetică este cea vibratorie, apoi cea termică și urmată de cea dureroasă.

Din nefericire, deși neuropatia diabetică este o complicație frecventă și critică, aceasta este de multe ori neglijată. În consecință, monitorizarea și îngrijirea zilnică a picioarelor devine esențială.

Dacă ai furnicături în picioare sau la nivelul tălpilor, dacă simți senzație de arsură, amorțeală în picioare sau ca niște întepături de ace, nu te gândi că o să treacă de la sine. Mergi de îndată la medicul diabetolog! El va putea recunoaște aceste parestezii și va face screening-ul de neuropatie diabetică.

În clipul video de mai jos, Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara, discută despre neuropatia diabetică, de la cauze, simptome și tipuri.

Fii informat pentru sănătatea picioarelor tale! Mergi de urgență la medicul diabetolog dacă ai observat că ai simptomele descrise în acest articol.