Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, președinte ales al Asociației Americane de Diabet - Medicină și Știință



Interviu cu Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui

Universitatea Michigan, SUA

Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, lider recunoscut la nivel internațional în domeniul diabetului și al complicațiilor acestei afecțiuni, a fost numită la finalul anului 2021 membru în Consiliul de Administrație al Asociației Americane de Diabet (ADA), organizație care de mai bine de opt decenii conduce cercetarea în domeniul complex diabetului zaharat și al managementului acestei boli. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 doamna profesor a fost aleasă Președinte pentru Medicină și Știință al ADA. Din boardul director al ADA 2022, alături de Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, fac parte: Christopher Ralston - Președintele Board-ului, Marshall Case - Secretar/Trezorier, Dr. Guillermo Umpierrez – Președinte Medicine & Science, Farm. Otis Kirksey – Președinte Health Care & Education, Rone Luczynski – Chair ales, Todd F. Brown - Secretar/Trezorier ales, Janet Brown-Friday – Președinte ales Health Care & Education, Dr. Mandeep Bajaj – membru, Rhodes B. Ritenour – membru, Amparo Gonzalez, Stephanie E. Silverman și Ruth Weinstock. De asemenea, doamna profesor este Director pentru cercetare clinică în cadrul Departamentului de Medicină Internă și Director de cercetare clinică, mentorat și dezvoltare al Institutului de Diabet Caswell de la Universitatea din Michigan. Reputatul specialist se remarcă și printr-o activitate publicistică bogată. Cu peste 220 de lucrări publicate Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui se distinge, printr-o serie de premii și recunoașteri care i-au încununat munca laborioasă științifică și de cercetare.

 

Doamna Profesor, care a fost parcursul carierei Dvs?

În urma stagiului de rezidențiat în medicină generală și apoi în medicină internă la Spitalul Universitar din Timișoara, am primit prestigioasa bursă Fulbright pentru a continua pregătirea postdoctorală la Universitatea din Michigan, în domeniul complicațiilor diabetului. Astfel, m-am alăturat Diviziei de Endocrinologie și Diabet (MEND) în calitate de bursier de cercetare. În anul 2005, am finalizat formarea clinică în endocrinologie și metabolism la Universitatea din Michigan și m-am alăturat Universității. În prezent, îmi desfășor activitatea în cadrul Departamentului de Medicină Internă, Divizia de Metabolism, Endocrinologie și Diabet (MEND) și sunt co-director al Centrului de Neuropatie de la Universitatea din Michigan.

Ca și cercetare pe ce v-ați axat mai mult?

În cercetare, m-am axat pe complicațiile cronice ale diabetului zaharat, cu focus pe neuropatia diabetică, complicațiile piciorului diabetic, bolile renale diabetice și bolile cardiovasculare, dar și noilor tehnologii destinate diabetului zaharat în vederea îmbunătățirii calității vieții pacienților. Am fost investigator principal și membru în comitetul de conducere al multor studii clinice de referință în domeniul diabetului zaharat, câteva exemple de marcă: Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD) trial, the Diabetes Control and Complications Trial/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications, Preventing Early Renal Loss in Type 1 Diabetes (PERL), Bypass Angioplasty Revascularization Diabetes 2 (BARI- 2D), Glycemia Reduction Approaches in Type 2 Diabetes-A Comparative Effectiveness Study (GRADE), DEVOTE, REPLACE-BG, WISDM or MOBILE. De asemenea, am inițiat și condus mai multe studii ce au în vedere descoperirea factorilor modificatori ai bolii pentru complicațiile diabetice.

În calitate de președinte ales al Asociației Americane de Diabet - Medicină și Știință, ce vă doriți de la acest mandat?

Unul dintre obiectivele principale este să continuăm să asigurăm fonduri continue pentru a stimula cele mai înaintate idei de cercetare medicală în domeniul diabetului și a complicațiilor, de a promova implementarea acestor descoperiri medicale și evidențe din studi largi în practica medicală de zi cu zi, și important, de a milita pentru a asigura un acces egal la aceste descoperiri tuturor bolnavilor de diabet, și de a educa și antrena noua generație de clinicieni și cercetători de a se îmbarca în lupta împotriva diabetului și complicațiilor. Și în acest sens, vom face lobby pentru a crește finanțarea pentru granturi și studii clinice care vor duce la descoperirea de medicamente și tehnologii noi. 

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com