Neuropatia diabetică, factor de risc major pentru piciorul diabetic



Interviu cu Prof. Dr. Nikolaos Papanas, Grecia

Șeful Centrului pentru Diabet - Clinica pentru Piciorul Diabetic

Departamentul II de Medicină Internă, Universitatea Democrit din Tracia

Editor-șef, The International Journal of Lower Extremity Wounds

Președintele Grupului de Studiu al Piciorului Diabetic (DFSG)

Domnule Profesor, credeți că neuropatia diabetică este un factor de risc major pentru piciorul diabetic?

Neuropatia diabetică este un factor de risc major pentru piciorul diabetic din trei motive. În primul rând, reduce durerea și alte tipuri de senzații, expunând subiecții cu diabet la traume nedetectate. În al doilea rând, în cazurile cele mai severe, poate duce la atrofie musculară la nivelul piciorului, ducând la deformarea acestuia. Datorită acesteia din urmă, în unele zone se concentrează presiuni mari, care apoi prezintă un risc mare de ulcerație. În al treilea rând, neuropatia poate reduce transpirația, având ca rezultat pielea uscată, fragilă, predispusă la deteriorare în caz de întindere sau traume minore.

Cum previne tratamentul neuropatiei diabetice amputațiile?

Teoretic, tratamentul neuropatiei diabetice are potențialul de a contribui la reducerea amputațiilor. Însă, lipsesc încă datele despre acest lucru.

Cum putem reduce incidența polineuropatiei diabetice?

Măsurile de reducere a incidenței polineuropatiei diabetice includ controlul riguros al glicemiei, precum și managementul altor factori de risc vascular (dislipidemie, hipertensiune arterială, renunțare la fumat, pierdere în greutate etc.). De reținut că, controlul riguros al glicemiei este eficient la diabetul de tip 1, dar nu și în cazul diabetului de tip 2. La un alt nivel, încercările de tratament orientat pe patogeneză includ utilizarea acidului alfa-lipoic și a benfotiaminei.

Care este opinia dvs. cu privire la educarea pacientului cu neuropatie diabetică?

Pacienții cu neuropatie diabetică trebuie să urmărească un control glicemic atent pentru a obține euglicemie și pentru a evita fluctuațiile glicemice. De asemenea, nu ar trebui să neglijeze îngrijirea medicală regulată. Important este că pacientii ar trebui educați să aibă o grijă meticuloasă a picioarele lor: să nu meargă niciodată desculți, să mențină igiena etc. Orice leziune nouă a piciorului ar trebui să-i determine să solicite imediat asistență medicală. În general, acest lucru poate suna stresant, dar este simplu, realist și fezabil.

Cum putem preveni ulcerele piciorului diabetic?

Măsurile de prevenire a ulcerelor piciorului diabetic includ: controlul glicemic, managementul altor factori de risc vascular,  încălțăminte adecvată, urmărire podiatrică regulată, educația privind igiena picioarelor. Îngrijirea piciorului diabetic este cel mai bine administrată de echipe multidisciplinare de experți. Acestea pot asigura prevenirea și managementul adecvat, precum și evitarea complicațiilor cum ar fi osteomielita și amputațiile. Experiența din întreaga lume, inclusiv a centrului nostru, militează în favoarea unei astfel de abordări. Cu toate acestea, pentru a-și asigura succesul, fiecare profesionist din domeniul sănătății trebuie să dețină un minim absolut de cunoștințe și abilități practice privind piciorul diabetic.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com