Interviu cu Drd. Fizioterapeut Iulia Drăgoi
Fast Therapy, Fast Fizio Clinic
Fast Fizio School
În cadrul Şcolii de Vară Neurodiab aţi prezentat un caz clinic. Despre ce a fost vorba?
În cadrul Şcolii de Vară Neurodiab, am prezentat un caz clinic sugestiv despre modul in care alegerile pe care le facem si sfaturile date de persoane neavizate ne influenteaza viata. Aici mă refer la alegerea încălţămintei după preţ, culoare, brand şi cu atât mai mult după reclamele agresive de produs.
Cazul prezentat este situaţia unei tinere care pentru a rămâne în formă fizică bună a hotărât să alerge. După ce un prieten i-a recomandat să schimbe pantofii de alergare cu care se simţea bine deja de 3-4 ani, pacienta a ales un model de ultimă generaţie, dezvoltând astfel dureri severe de călcâie ce persista de 2 ani şi nu ceda la antiinflamatorii, terapie cu unde de soc şi injecţii cu plasmă.
Ce aţi constatat în urma examenului clinic al piciorului?
Instabilitate de gleznă, sensibilitate la palpare, mobilitate redusă în gleznă şi scurtarea musculaturii gambei şi a tendonului achilian biomecanic: echilibru rotaţional redus al piciorului, presiuni mari sub capetele metatarsienelor şi instabilitate laterală, motiv pentru care am analizat caracteristicile încălţămintei înainte şi după accidentare. Aşa am constatat că pantofii noi, cu care au apărut durerile după prima zi de antrenament, aveau ca şi obiectiv creşterea performanţei în timpul alergării cu 4% prin mărirea vitezei de deplasare. Acest fenomen este posibil datorită construcţiei tălpii în formă de balansoar rigid.
Cum aţi rezolvat acest caz?
Acest caz fiind complex şi multifactorial necesita schimbarea caracteristicilor încălţămintei, reducerea înălţimii tocului, orteza de noapte pentru fascia plantară, crioterapie, mobilizări de gleznă, stretching pentru musculatura gambei şi a tendonului achilian, antrenamentul musculaturii peroniere şi reducerea distanţei de alergare până la reducerea simptomelor.
Care este rolul fizioterapeutului în îngrijirea piciorului?
Fizioterapeutul este clinicianul cu o capacitate de înţelegere a sistemului musculo-articular şi neural, fizioterapeuţii învaţă biomecanica şi pot asista atleţii în parcursul lor terapeutic după o accidentare dar şi în prevenţia accidentărilor.
Cu toate acestea, piciorul uman este o maşinărie extraordinar de complexă şi necesită un studiu aprofundat atât în biomecanică, cât şi în patologia specifică. Cu atât mai mult în cazul alergătorilor de distanţe lungi, piciorul şi încălţămintea utilizată trebuie înţeleasă.
Podiatrul este specialistul în îngrijirea piciorului şi cred că echipa formată de podiatru şi fizioterapeut este secretul în a asista problemele de picior ale atleţilor.
Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com