Neuropatia diabetică ca factor de risc major pentru piciorul diabetic



Interviu cu Prof. Dr. Cynthia Formosa, Malta

Doamna Profesor, de ce neuropatia diabetică periferică este o complicație importantă a diabetului? 

Neuropatia diabetică este o complicație importantă a diabetului deoarece aduce cu sine o serie de alte complicații şi, dacă nu este tratată la timp, duce la ulcerații și amputaţii.

Care sunt cele mai comune semne ale afectării nervilor?

Cele mai comune semne ale afectării nervilor sunt: amorțeala sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, senzația de mănușă sau șosetă care strânge, slăbiciune musculară, în special la nivelul brațelor sau picioarelor, scăparea regulată a obiectelor, dureri ascuțite la mâini, brațe, laba piciorului sau picioare, la care se mai adaugă o senzație enervantă ca un șoc electric ușor. 

Care sunt etapele neuropatiei diabetice periferice?

Există 3 etape, începând de la absența semnelor și simptomelor până la multiple complicații.

Care este algoritmul de screening și diagnostic al polineuropatiei diabetice în practica clinică? 

Analizele de sânge, pot detecta deficiențe de vitamine, diabet, funcții imune anormale și alte indicații de afecțiuni care pot provoca neuropatie periferică. De asemenea, testele funcției nervoase sunt importante. Cum ar fi monofilament de 10 grame, vibratip, neurotensiometru, diapazon. Să nu uităm şi de alte teste ale funcției nervoase, dar şi de diagnosticarea polineuropatiei diabetice. Şi nu în ultimul rând, biopsia nervoasă şi biopsia cutanată.           

De ce se recomandă ca toți pacienții să fie examinați de polineuropatie diabetică la diagnosticarea diabetului de tip 2 și la cinci ani după diagnosticul de diabet de tip 1?

Deoarece detectarea timpurie a polineuropatiei diabetice ar putea salva membrele și ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Ce ne puteți spune despre studiul prezentat la Şcoala de Vară Neurodiab? 

Acest studiu a arătat că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți atunci când folosesc instrumente de screening pentru polineuropatia diabetică, deoarece pot da rezultate diferite, eronate pentru medic. Trebuie utilizate mai multe instrumente pentru detectarea acesteia şi, atunci când rezultatele nu sunt consecvente, este recomandat să se facă teste invazive conform standardului de aur.

Care a fost relația dintre polineuropatie și depresie în cadrul studiului?

Studiul nostru a arătat că pacienții cu polineuropatie diabetică prezintă semne de depresie şi am recomandat ca atunci când examinăm diabetul, pe lângă examenul picioarelor, să verificăm și simptomele depresive.

Care sunt simptomele ulcerului neuropat?       

Un ulcer neuropat apare ca urmare a neuropatiei periferice. În neuropatia periferică, există o pierdere a senzației de sensibilitate, ceea ce duce la stres repetitiv și la formarea de leziuni neobservate, rezultând ulcere nedureroase care se formează pe punctele de presiune ale membrului.

Care este rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic?

Podiatrul este o parte importantă a echipei de îngrijire a piciorului diabetic. Podiatrul este specializat în vederea evaluării leziunilor nervoase la nivelul picioarelor, pentru a identifica riscurile specifice privind sănătatea piciorului și pentru a ajuta la elaborarea unui plan de prevenţie şi tratament.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com