FDA a aprobat o nouă terapie pentru tratamentul durerii neuropate



FDA a aprobat o nouă terapie pentru tratamentul durerii neuropate

Interviu cu Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui

Universitatea din Michigan, SUA

Ulcerele piciorului diabetic sunt principala cauză a amputațiilor. Riscul de deces la cinci ani post amputație pentru un pacient cu ulcerații ale piciorului este de 2,5 ori mai mare decât riscul pentru un pacient cu diabet care nu are ulcer de picior. În afară de povara socială, există și un cost economic asociat bolii. În SUA, aproximativ 176 miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pentru costurile directe ale îngrijirii diabetului și o treime din această cheltuială este pentru piciorul diabetic.

 

Doamna Profesor, datele sunt destul de îngrijorătoare în ceea ce privește complicațiile diabetului zaharat. Care sunt ultimele noutăți despre neuropatia diabetică?

În domeniul neuropatiei diabetice sunt câteva noutăți, destul de interesante. De curând, FDA a aprobat o nouă terapie pentru tratamentul durerii neuropate. Aceasta presupune un dispozitiv care generează o stimulare a măduvei spinării, cu o frecvență de 10 kHz. În urmă cu 2-3 luni s-au publicat și rezultatele studiului care a demonstrat că această tehnologie a redus durerea asociată neuropatiei diabetice în peste 80% din cazuri. De asemenea, în SUA s-a mai aprobat încă o terapie pentru neuropatia diabetică dureroasă. Această nouă terapie presupune un plasture cu capsaicină 8%, care se aplică în zona picioarelor dureroase. În cazul acesteia s-au realizat două mari studii, care au demonstrat o eficiență foarte bună și datorită faptului că acest dispozitiv este cu electrostimulare și nu există un risc de interacțiune medicamentoasă și de efecte secundare. Acestea sunt două aspecte noi în Statele Unite vizavi de aprobările FDA.

La ce studii lucrați în prezent?

Avem mai multe studii în desfășurare. Am reușit să terminăm un studiu pilot în care am evaluat efectul unor noi clase de medicamente. Acești agenți noi sunt eficienți în a reduce riscul morții subite cardiace la pacienții cu diabet și, de asemenea, riscul progresiei insuficienței cardiace. Atât noi, cât și alți cercetători, am demonstrat ce rol important are neuropatia cardiovasculară autonomă în depistarea și progresia insuficienței cardiace. De asemenea, la ADA am prezentat un studiu clinic care a înrolat un număr de peste 7.000 de bolnavi. În acest studiu am demonstrat, din nou, că pacienții care au avut semne de neuropatie cardiovasculară autonomă au avut un risc de trei ori mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă pe durata acestui studiu. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 4 ani. Sunt foarte multe lucruri noi pe care nu am avut ocazia să le prezint la Școala de Vară Neurodiab din România.

În cadrul Școlii de Vară Neurodiab, ați vorbit de sindromul acut COVID-19. Cum se manifestă?

Sindromul acut COVID-19 se manifestă printr-o serie de afecțiuni inflamatorii, insuficiență renală acută, afecțiuni coronariene acute, afecțiuni trombotice, embolism pulmonar sau accidente vasculare cerebrale și, bineînțeles, insuficiență respiratorie și hipoxie acută.

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în tratarea neuropatiei diabetice?

Rolul echipei multidisciplinare este unul extrem de important, mai ales în ceea ce privește tratamentul diabetului în general și al complicațiilor sale, în special al neuropatiei diabetice care are un spectru atât de complex și de variat. De asemenea, rezultatele foarte bune pe care le obține echipa noastră se datorează și faptului că avem alături de noi și podiatrii care se ocupă de îngrijirea piciorului diabetic.

Ce ne puteți spune despre Diabetic Foot Consortium?

Sunt foarte fericită pentru că am reușit să reînnoim finanțarea printr-un grant pentru Diabetic Foot Consortium pentru încă cinci ani, ceea ce este foarte important. Diabetic Foot Consortium (DFC), finanțat de National Institutes of Health, este prima rețea multicentrică care studiază ulcerul la nivelul piciorului persoanei cu diabet. Piciorul diabetic este o complicație împovărătoare a diabetului și principala cauză de amputație a membrelor inferioare în Statele Unite. DFC își propune să pună bazele unei rețele de studii clinice pentru a testa cum să îmbunătățească vindecarea rănilor la persoanele cu diabet și să prevină amputațiile în rândul celor 27 de milioane de adulți americani cu diabet.

Michigan Medicine a fost nominalizat ca fiind cea mai bună instituție cu cea mai bună acoperire științifică, fiind selectată dintre șase institute participante care a primit finanțare de la National Institutes of Health pentru a efectua studii clinice ce vizează validarea biomarkerilor și înțelegerea fiziopatologiei ulcerelor piciorului la persoanele cu diabet. Reușita se datorează puternicei noastre echipe de oameni de știință, specialiști în diabet, podiatri, chirurgi vasculari și bioinformaticieni, cu o experiență de neegalat în salvarea membrelor persoanelor cu Diabet si cu ulcerații ale piciorului și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu diabet zaharat.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com