Bursa Magyar Imre 2017



Bursa Neurodiab

 

Curs de Pregătire Clinică Postuniversitară “Magyar Imre”

Budapesta, Ungaria

Şapte medici rezidenți în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din România au câștigat Bursele Magyar Imre, oferite de Neurodiab - Societatea de Neuropatie Diabetică. Aceştia au participat la Cursul Postuniversitar de Pregătire Clinică „Magyar Imre“, organizat de Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD), în Budapesta, Ungaria, în perioada 17-19 noiembrie 2016. Bursele Neurodiab oferă posibilitatea medicilor tineri de a învăţa de la experţii internaţionali în domeniu, de a-şi îmbunătăţii şi actualiza cunoştinţele medicale, pentru o îngrijire cât mai bună a pacienţilor cu diabet şi neuropatie diabetică. Cursul Postuniversitar de Pregătire Clinică “Magyar Imre” a fost acreditat de Consiliul European de Acreditare pentru Educaţie Medicală Continuă (EACCME). Proiectul a fost susţinut de compania farmaceutică Wörwag Pharma GmbH&Co.KG, prin Reprezentanţa din România.

 

Interviu cu Dr. Diana Sima

În perioada 17-19 noiembrie 2016 aţi participat la Cursul de Pregătire Clinică Postuniversitară „Magyar Imre”.  Care a fost drumul pe care l-aţi parcurs pentru obţinerea bursei „Magyar Imre”?

Fiind un medic rezident la început de drum, consider vital studiul continuu și aprofundarea cunoștințelor atât individual, cât și în cadrul cursurilor, congreselor organizate în acest scop. Complicațiile diabetului sunt numeroase, unele trec neobservate și își fac simțită prezența în stadii avansate, lăsând posibilități limitate de tratament, cum este și cazul neuropatiei diabetice. Încă de la începutul rezidenţiatului am fost sensibilizată de acest subiect și am încercat să mă perfecționez, devenind ulterior și membru în cadrul Societății de Neuropatie Diabetică. Site-ul societății (neurodiab.org) este locul de unde aflu primele informații despre evenimentele organizate anual, la care încerc să particip și care sunt de un real ajutor, dar și de bursele oferite medicilor rezidenți și tinerilor specialiști, bursa ,,Magyar Imre’’ fiind una dintre acestea. Am întocmit CV-ul, scrisoarea de intenție și cea de recomandare de la îndrumătorul meu, pe care le-am trimis comisiei. În următoarele luni am primit un email în care am fost anunțată că am fost selectată pentru bursă.

Ce ați învățat de la experții internaționali în domeniul îngrijirii persoanelor cu diabet și neuropatie diabetică?

Am avut ocazia de a asculta punctele de vedere a unora dintre cei mai importanți lideri de opinie internaționali din acest domeniu, fiind prezentate cele mai actuale informații într-o manieră științifică, dar și captivantă în egală măsură. Spectrul temelor abordate a fost vast, s-au atins subiecte precum piciorul diabetic privit din prisma diabetologului, disfuncția cardiacă autonomă și modalități de urmărire a pacienților cu diabet zaharat și această complicație, tratamentul durerii asociate neuropatiei, precum și modalități de transpunere în practica noastră curentă a tuturor cunoștințelor academice dobândite, o prezentare extrem de bine venită. Acestea sunt doar o mică parte din ceea ce s-a discutat în cadrul grupului de studiu organizat la Budapesta, pe parcursul celor trei zile.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Bursa ,,Magyar Imre’’ a fost o oportunitate unică pentru mine ca tânăr medic rezident să dobândesc nu numai cunoștințe teoretice la un standard științific înalt, dar și aptitudini clinice, modalități de abordare a pacienților cu diabet zaharat, cele mai noi terapii apărute, discuții legate de rezultatele studiilor de amploare, toate din prisma unor speakeri internaționali, experți și cercetători cu o vastă experiență în domeniu și într-un cadru prietenos, cu o atmosferă unică. Faptul că la eveniment au participat colegi din mai multe ţări (21), a facilitat întâlnirea cu aceștia și crearea unor legături importante, de aceea recomand cu multă căldură colegilor mei acest tip de evenimente. Pe lângă toate aceste aspecte, cel mai important este faptul că acum, înțelegând și mai bine mecanismele patofiziologice implicate în diabetul zaharat și implicit și nevoile pacienților, le voi putea oferi acestora cele mai bune opțiuni terapeutice.

 

Interviu cu Dr. Mirela Saia

Cum aţi obţinut bursa „Magyar Imre”?

Pentru obţinerea bursei am urmat paşii menţionaţi pe site-ul Neurodiab, am trimis un CV împreună cu formularul şi o scrisoare de recomandare. Doresc să mulţumesc pe această cale Societăţii de Neuropatie Diabetică şi sponsorului Wörwag Pharma România pentru această bursă.

Ce aţi învăţat de la experţii internaţionali în domeniul îngrijirii persoanelor cu diabet şi neuropatie diabetică?

Participarea la acest curs a fost o adevărată experienţă, am avut ocazia de a participa la prezentări de înaltă ţinută ştiinţifică privind diabetul zaharat şi complicaţiile sale, am schimbat opinii cu colegii din ţară precum şi din alte ţări, de asemenea am avut şansa de a acumula cunoştinţe de la personalităţi de renume din domeniul diabetului zaharat. Workshop-urile desfăşurate pe parcursul cursului au abordat subiecte foarte utile pentru practica medicală, precum piciorul diabetic, aspecte legate de îngrijirea copiilor cu diabet zaharat, managementul pacientului cu neuropatie diabetică, individualizarea tratamentului la pacientul cu diabet zaharat tip 2, intensificarea terapiei în diabetul zaharat tip 2, permiţând implicarea directă a participanţilor.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Prin participarea la cursul EASD mi-am consolidat cunoştinţele medicale şi am descoperit şi alte abordări în îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat, precum şi a complicaţiilor acestora.

 

Interviu cu Dr. Andreea Voicu

Care a fost drumul pe care l-aţi parcurs pentru obţinerea bursei „Magyar Imre”?

În perioada 17-19 noiembrie 2016, am avut onoarea de a participa la Cursul de Pregătire Clinică Postuniversitară "Magyar Imre", de la Budapesta. Pentru obţinerea acestei burse drumul parcurs a fost unul accesibil, am completat şi trimis fişierul descărcat de pe site-ul Neurodiab, fiind bineînţeles membru al Societăţii de Neuropatie Diabetică. După realizarea selecţiei participanţilor, am fost anunţată prin email că sunt una dintre persoanele selectate.

Ce aţi învăţat la acest curs?

Cu ocazia acestui curs, am avut prilejul de a asculta şi învăţa de la personalităţi internaţionale, experţi în domeniu, noi abordări diagnostice şi terapeutice ale diabetului zaharat şi ale complicaţiilor sale.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Parcurgerea acestui curs m-a ajutat să-mi actualizez şi consolidez cunoştinţele medicale pentru o îngrijire mai bună a pacienţilor cu diabet zaharat.

 

Interviu cu As. Univ. Dr. Cristea Sorina-Alina

Cum aţi aflat de bursa „Magyar Imre”?

În urma participărilor repetate la şcolile de vară Neurodiab, am avut ocazia de a afla despre Bursa "Magyar Imre". Experienţa trăită de colegii mai mari la acest curs m-a determinat să aplic.

Ce aţi învăţat la acest curs?

Pot spune că aşteptările mele legate de acest curs au fost îndeplinite. Noţiunile teoretice vaste au fost completate de cele practice transmise în cadrul workshop-urilor. De asemenea, am avut ocazia de a cunoaşte oameni deosebiţi şi experţi în domeniul neuropatiei diabetice dornici să împărtăşească din experienţa lor profesională.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Cursul este util în practica de zi cu zi pentru prevenţie, diagnostic şi tratament, deoarece aduce informaţii actualizate despre managementul diabetului zaharat şi a complicaţiilor acestuia.

 

Interviu cu Andreea Larisa Tăut

Care au fost paşii parcurşi pentru obţinerea bursei „Magyar Imre”?

Urmărind site-ul şi pagina de facebook a Societăţii de Neuropatie Diabetică am aflat despre cele 10 burse puse la concurs de către Neurodiab, burse care ofereau participarea la Cursul de Pregătire Postuniversitară ''Magyar Imre", de la Budapesta. Aplicaţia în sine a fost foarte simplă şi rapidă, presupunând introducerea unor date personale, o scrisoare de intenţie şi CV-ul.

Ce aţi învăţat de la experţii internaţionali în domeniul îngrijirii persoanelor cu diabet şi neuropatie diabetică?

Subiectele prezentate au fost actuale, interesante şi bine prezentate de către unii dintre cei mai importanţi lideri de opinie din domeniu ai Europei. Am aflat informaţii noi privind atât complicaţiile acute, cât şi complicaţiile cronice ale diabetului. Au fost, totodată, prezentări actuale privind diabetul gestaţional şi opţiunile de tratament şi de intensificare al acestuia. Fiind interesată în special de neuropatia diabetică, am găsit foarte interesante şi folositoare prezentările Prof. Dr. Andrew Boulton şi Prof. Dr. Dan Ziegler despre acest subiect.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Ca medic rezident diabetolog la început de drum, cred că este o oportunitate foarte mare pentru mine să acumulez informaţii teoretice şi practice de la maeştrii internaţionali din acest domeniu, de aceea încerc să profit de fiecare ocazie de a participa la cursuri de pregătire. Sunt absolut sigură că toate cunoştinţele dobândite la Cursul "Magyar Imre" îmi vor fi de folos în viitor pentru a oferi cele mai bune opţiuni de tratament pacienţilor şi pentru a înţelege mai bine nevoile lor.

 

Interviu cu Dr. Mihaela Iftene

Aţi participat la Cursul de Pregătire Clinică Postuniversitară „Magyar Imre”, de la Budapesta. Cum aţi aflat de această bursă?

Am aflat de Bursa "Maghiar Imre" de pe site-ul Neurodiab. Odată ce toate cerinţele au fost îndeplinite am aplicat pentru această bursă. În vară, au fost anunţaţi câştigătorii, printre care m-am numărat şi eu. Procesul a fost accesibil şi transparent.

Ce aţi învăţat la acest curs?

Cursul a fost foarte bine structurat, cu informaţii valoroase atât practice, cât şi teoretice. Am stabilit contacte cu specialişti din domeniu şi am intrat în contact cu diferite strategii terapeutice din diferite ţări. Mi s-au clarificat multe noţiuni legate de neuropatia diabetică, legate atât de diagnosticul, cât şi de tratamentul acesteia.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Cursul a fost foarte instructiv în dignosticarea şi tratamentul neuropatiei diabetice. Multe din aceste resurse de diagnostic şi tratament există deja în ţara noastră, altele aştepând să fie introduse. Sper ca astfel să pot îmbunătăţii calitatea vieţii pacienţilor cu neuropatie diabetică.

 

Interviu cu Dr. Daniel-Tudor Cosma

Care au fost paşii parcurşi pentru obţinerea bursei „Magyar Imre”?

Pentru obţinerea acestei burse a fost necesar realizarea unui mic dosar care să cuprindă: o scrisoare de motivaţie în care să fie argumentată necesitatea participării noastre în cadrul acestui curs, o scrisoare de recomandare din partea şefului Centrului de Diabet în cadrul căruia ne desfăşurăm activitatea şi un CV care să cuprindă şi activitatea de cercetare în domeniul neuropatiei diabetice.

Ce aţi învăţat de la experţii internaţionali în domeniul îngrijirii persoanelor cu diabet şi neuropatie diabetică? 

Prezentările teoretice din cadrul cursului au fost concentrate pe disfuncţia erectilă, neuropatia cardiacă, tratamentul patogenetic şi simptomatic, dar şi metodele recente de diagnostic ale acestei complicaţii a diabetului zaharat. În cadrul workshop-urilor am avut ocazia de a vedea şi discuta diferite cazuri de picior diabetic şi neuropatie periferică intens simptomatică, precum şi abordarea terapeutică corespunzătoare.

Cum vă ajută acest curs în dezvoltarea profesională?

Noţiunile teoretice actualizate şi dobândite în cadrul acestui curs şi workshop-urilor ne vor ajuta în cadrul practicii curente. Datorită creşterii considerabile a numărului de cazuri de diabete zaharat în ţara noastră şi implicit a complicaţiilor asociate, pregătirea medicală continuă şi familiarizarea cu ultimile noutăţi în domeniul diagnosticării şi tratamentului diabetului zaharat vor conduce la obţinerea succesului terapeutic şi creşterea calităţii persoanelor cu această afecţiune pe care le avem în îngrijire.