De la neuropatie diabetica la... AMPUTATIE Drumul pe care persoana cu diabet NU trebuie sa il strabata!

03.10.2016



Pierderea senzitivității nervoase specifice neuropatiei, la nivelul membrelor inferioare, coroborată cu o monitorizare deficitară pot face ca eventuale tăieturi sau răni să treacă neobservate, să se infecteaze și să evolueze în ulcerații, ajungând, în cazuri grave, la situații în care amputarea țesutului afectat (deget sau picior) poate rămâne unica soluție.

Peste 50% dintre amputațiile care se realizează în țară, se înregistrează în rândul românilor cu diabet1. Din păcate, numărul amputațiilor asociate diabetului a crescut succesiv în perioada 2006-2010. Astfel, în 2010 s-au înregistrat 5.827 de astfel de cazuri, cu 41.32% mai mult decât în 2006, arată o analiză recentă.2

Riscul de amputație în zona membrelor inferioare este de circa 20 de ori mai mare la o persoana cu diabet, față de o persoană sănătoasă3. În cazul persoanelor cu diabet, riscul de a suferi o amputație de-a lungul vieții este de circa 13.2% pentru cei care au diabet zaharat de tip 1, respectiv 5.5% pentru cei care au diabet zaharat de tip 2.4

În România mai mult de două treimi (67.9%) dintre persoanele cu diabet au indicat și prezența neuropatiei diabetice, conform unui studiu desfășurat pe un eșantion de 25.000 de subiecți.5 Dintre aceștia, 14.9% au raportat ulcerații, 4,6% prezentau gangrene, iar 3,6% aveau un istoric de amputații.

Datele au mai arătat că procentul pacienților cu ulcerații a crescut odată cu vârsta, cel mai scăzut fiind observat la categoria 20-29 de ani (6,62%), iar cel mai ridicat, la categoria 80-89 de ani (17,68%).

Printre cauzele care stau la baza numărului ridicat de persoane cu diabet care se confruntă cu ulcerații la nivelul picioarelor și amputații se numără diagnosticarea târzie – consecință a lipsei unui program eficient de screening pentru neuropatia diabetică, lipsa accesului la îngrijire de specialitate, asigurată de asistenți specializați in podiatrie sau podiatri, precum și o monitorizare necorespunzătoare.

Implementarea unui program de screening al neuropatiei diabetice este considerată o necesitate critică de către specialiști, în vederea obținerii unui diagnostic precoce al acestei complicații. Testul de screening pentru neuropatie diabetică durează citeva minute și detectează posibilele pierderi ale sensibilității la nivelul picioarelor, ce pot produce ulterior complicații severe. De aceea, persoanele care suferă de diabet ar trebui să facă această examinare la fiecare vizită, atrag atenția specialiștii.

Importanța prezentării la medicul curant odată ce au fost observate primele semne ale instalării diabetului zaharat este esențială în vederea asigurării unui control eficient și a evitării eventualelor complicații care pot surveni.

Rezultatele unei cercetări7 au indicat că în cazul consultării medicului la peste doi ani de la apariția primelor simptome de diabet frecvența neuropatiei diabetice a crescut cu 18,1%! În același timp, comparativ cu pacienții care au fost consultați în interval de o lună, frecvența ulcerațiilor a fost de 3.1 ori mai mare, a gangrenelor, de 2.7 ori mai mare, iar frecvența amputațiilor a fost de 2.4 ori mai ridicată.

Pe lângă intensificarea eforturilor de diagnosticare precoce a neuropatiei diabetice, specialiștii consideră că asigurarea îngrijirii podiatrice specifice este un alt element fundamental în vederea prevenirii evoluției către piciorul diabetic, a reducerii poverii amputațiilor determinate de diabet și pentru creșterea calități vieții pacienților.

În acest sens, prezența specialistului podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet devine o reală necesitate pentru abordarea eficientă a acestei patologii și a problemelor la nivelul picioarelor, atât din perspectiva examinării complexe și a diagnosticării, a prevenției, cât și din punct de vedere curativ.

Astfel, în competența unui podiatru intră evaluarea factorilor de risc la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie și arteriopatie, realizarea educației specifice picioarelor, evaluarea încălțămintei și oferirea de recomandări în acest sens, asigurarea tratamentului preventiv pentru piciorul diabetic, precum și a tratamentului specific piciorului diabetic (tăierea unghiilor, înlăturarea bătăturilor sau a tegumentului mort, tratament specific pielii uscate), operațiuni de debridare a ulcerațiilor, tratamentul infecțiilor și a ulcerațiilor (sub îndrumarea unui medic), tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice și speciale, trimiteri la alte specialități medicale (chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie, dermatologie, reumatologie).

Totodată, prevenția complicațiilor diabetului zaharat – neuropatia diabetică, respectiv piciorul diabetic, presupune și o educație corespunzătoare a pacientului, care trebuie să își supravegheze cu rigurozitate evoluția stării de sănătate. Medicii recomandă persoanelor cu diabet, expuse la apariția acestor complicații, câteva măsuri preventive, care includ: monitorizarea nivelului glucozei din sânge, analizarea picioarelor pentru preîntâmpinarea apariției bășicilor, a înțepăturilor, tăieturilor, umflăturilor și identificarea eventualelor leziuni care pot interveni, îmbunătățirea nivelului de activitate fizică, conform recomandării medicului curant, hidratarea pielii picioarelor, protejarea față de temperaturi extreme sau evitarea pozițiilor corpului care îngreunează circulația sangvină și vizitele frecvente la medic.8

Conferința de presă „De la neuropatie diabetică la... amputație: drumul pe care persoana cu diabet nu trebuie să îl străbată” deschide evenimentul care plasează România pe harta internațională a celor mai importante manifestări anuale din sfera neuropatiei diabetice internaționale. Anul acesta, țara noastră este gazda celei de-a 26-a Întâlniri Anuale a Grupului de Studiu pentru Neuropatie Diabetică (NEURODIAB) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Evenimentul se desfășoară în perioada 9-12 septembrie 2016, la București și reunește cei mai apreciați specialiști în neuropatie diabetică din lume, care vor aduce în prim-plan progresele științifice în sfera neuropatiei diabetice în cadrul unui program complex, care promovează abordarea comprehensivă a acestei ramuri medicale.

Desemnarea României ca țară gazdă a Întâlnirii Anuale a NEURODIAB - EASD 2016 și a Societății de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab, în calitate de coordonator științific local, este rezultatul eforturilor susținute atât de către Societatea de Neuropatie Diabetică în derularea de activități și inițiative de educație medicală continuă și a demersurilor științifice semnificative pe care țara noastră le-a avut, în ultimii ani, în sfera neuropatiei diabetice, pentru creșterea calității vieții și sprijinirea persoanei cu neuropatie diabetică din România, cât și de doamna prof. dr. Rodica Pop-Bușui - Director pentru Cercetare Clinică Departmentul de Medicină Internă, Co-Director Centru de Neuropatie, University of Michigan, Ann Arbor, SUA și Membru onorific al Societății de Neuropatie Diabetică, în cadrul NEURODIAB – EASD și care a avut o contribuție majoră în promovarea domeniul neuropatiei diabetice din România, pe plan extern.