Cercetare: persoanele cu diabet zaharat nu sunt constiente ca ar putea avea neuropatie diabetica

25.09.2015



O cercetare derulată pe circa 21.000 de pacienți cu diabet zaharat în România a relevat faptul că mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns „Nu” la întrebarea „Suferiți de neuropatie?” indicau semne care sugerau prezența neuropatiei diabetice.

Dintre persoanele incluse în studiu, aproximativ 65% știau că suferă de neuropatie, iar aproape 15% au raportat cel puțin un episod de ulcerație, gangrenă sau amputație. Rezultatele analizei au mai arătat și un impact negativ semnificativ mai mare asupra calității vieții în rândul pacienților care știau de prezența neuropatiei. Scorul total înregistrat de aceștia referitor la calitatea vieții (QoL) a fost de trei ori mai nefavorabil comparativ cu cel al pacienților care au afirmat că nu suferă de neuropatie diabetică.

„O parte importantă dintre pacienții care au diabet nu sunt conștienți de faptul că ar putea avea neuropatie diabetică. Această complicație a diabetului zaharat se poate manifesta uneori nesesizabil, prin pierderea capacității de a simți durerea, ceea ce o face și mai periculoasă pentru pacient, fiindcă nu se acționeză din timp. Totuși, orice simptome care ar putea indica instalarea neuropatiei: dureri la nivelul membrelor inferioare, senzație de amorțeală a extremităților, urinare frecventă sau senzație de sete continuă nu trebuie ignorate sub nicio formă! Diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice este extrem de importantă, pentru că această afecțiune are un impact major asupra calității vieții”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Cercetarea „Detectarea neuropatiei nediagnosticate și stabilirea impactului asupra calității vieții pacienților cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienți cu diabet zaharat în România” a urmărit depistarea neuropatiei nediagnosticate la pacienții cu diabet din România prin intermediul testului „Norfolk Quality of Life”, iar apoi, stabilirea impactului asupra calității vieții.

Aceasta a fost realizată de către Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Asist. Univ. Dr. Cosmina Bondor (UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca), Dr. Norina Gâvan (NeuroDiab), Dr. Bogdan Florea (Institutul de cercetare IMOGEN, Cluj-Napoca), împreună cu profesorii Etta Vinik și Aaron Vinik (Eastern Virginia Medical School, Centrul de Diabet „Sterlitz”, SUA).

În perioada iunie-decembrie 2012, au fost distribuite 25.000 de chestionare în întreaga țară, în analiză fiind incluși 21.261 de pacienți cu diabet zaharat.

Detalii suplimentare gasiti in comunicatul de presa atasat. 

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/cercetare-persoanele-cu-diabet-zaharat-nu-sunt-constiente-ca-ar-putea-avea-neuropatie-diabetica/