Problematica neuropatiei autonome, in prim plan la Scoala de Vara Neurodiab 2015

18.07.2015



Școala de Vară NeuroDiab 2015 și-a deschis porțile în data de 17 iulie, bucurându-se de o participare numeroasă.

Prima zi a manifestării științifice a adus în atenție problematica neuropatiei autonome, asocierile dintre simptomele gastrointestinale și afectarea diabetică, complicațiile frecvente ale neuropatiei diabetice sau afectările cardiovasculare întâlnite în neuropatia diabetică.

Mai exact, temele au fost: rolul neuropatiei autonome în bolile cardiovasculare din diabetul zaharat, disfuncția autonomă și reglarea anormală a tensiunii arteriale circadiene la pacienți cu toleranță scăzută la glucoză, motilitatea gastrointestinală în evoluția spre ulcerație, neuropatia fibrelor subțiri - o complicație frecventă a neuropatiei diabetice.

În privința rolului neuropatiei în afecțiunile cardiovasculare din diabet, s-a discutat despre studiul ACCORD, care a arătat că un control scăzut al glucozei crește cauzele mortalității. Mesajul acestui studiu este că disfuncțiile autonome sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Un alt aspect care s-a discutat în același context se referă la neuropatia simetrică distală, ce reprezintă un factor particular corelat cu dezvoltarea calcificărilor arteriale.

Referitor la disfuncția automată și anormalități ale ritmului cardiac, s-a vorbit pe baza unui studiu pe 75 de pacienți care aveau intoleranță la glucoză, cu o vârstă medie de 59 de ani, cu 40 de voluntari sănătoși, cu o vârstă medie de 55 de ani. În acest mod, s-a demonstrat că datele obținute – presiunea sistolică și diastolică, Valsalva ratio – prin teste standard de reflex sunt îndeajuns de sensibile pentru a fi validate chiar și pentru pacienții cu intoleranță la glucoză.

În ceea ce privește motilitatea gastrointestinală în diabet s-au prezentat alterări ale esofagului – majoritatea privind golirea și peristaltica acestuia, contracțiile spontane, unele simptome corelate cu boala de reflux -. Astfel, există o disfuncție legată de sistemul vagal, hipo- sau hipersensitivitatea sunt explicate prin asocierea neuropatiei diabetice, golirea gastrică este încetinită și depinde de consistența alimentelor. De asemenea, bolile legate de motilitate gastrointestinală sunt responsabile de golirea încetinită întâlnite în neuropatia diabetică. Explicațiile vin din faptul că nu există acomodare, contracțiile antrale sunt reduse, nu există o coordonare antro-piloro-duodenală, dar și că este prezent tahi- sau bradigastria. În același context, au fost explicate și discutate manifestările gastrice și ale veziculei biliare ca fiind asociate cu anumite handicapuri parasimpatice, iar severitatea leziunilor autonome sunt importante și pentru explicarea și dezvoltarea disfuncțiilor motilității în geneza simptomelor.

O altă temă ce a fost abordată s-a referit la neuropatia diabetică în dezvoltarea ulcerațiilor piciorului. Astfel, s-au prezentat mecanismele formării ulcerațiilor piciorului diabetic, care sunt exact implicațiile și ce pot face specialiștii în această privință. Cum se formează ulcerațiile piciorului sunt explicate prin apariția neuropatiei – pierderea sensitivității -, apoi apar deformările piciorului –degetele în formă de ciocan, degetele ca o gheară – și apoi apar traumele – inițial minore.

Dacă există sau nu diferențe între neuropatia diabetică în diabetul de tip I (DZ I) și diabetul zaharat tip II (DZ II), ne explică studiul danez multicentric numit DAN, desfășurat pe o perioadă de 12 luni. În acest studiu, efectuat pe 382 pacienți cu diabet tip I și 271 indivizi cu diabet zaharat tip II. Pentru includerea în studiu, pacienții cu DZ I aveau microalbuminurie și macroalbuminurie, retinopatie simplă sau retinopatie proliferativă și neuropatie periferică, iar pentru pacienții cu DZ II testarea CAN a fost independent asociată cu puls crescut și fumat.

În cadrul discuțiilor privind neuropatia fibrelor subțiri s-au prezentat studii referitoare la legătura dintre percepția senzitivă termică și diabetul zaharat de tip II. Conform acestora, o deteriorare a fibrelor subțiri conduce la scăderea funcției cardiovasculare, determinând efecte nedorite (scăderea capacitaților neurosenzitive) pentru un pacient cu afectare diabetică. În aceste cazuri trebuie urmat un tratament combinat astfel încât să se crească eficacitatea asupra sistemului nervos. De obicei, răspunsul de tip motor este unul subiectiv. Pentru medicii specialiști pot apărea multe surprize practice, respectiv un pacient să prezinte un control al mușchilor mai mare sau deloc (adică pacientul simte sau nu un stimul senzitiv). Uneori trebuie aplicați stimuli ridicați (de 100 de mA) pentru a apărea un răspuns al fibrelor subțiri.

Pe lângă lucrările științifice și studiile prezentate în prima zi a Școlii de Vară NeuroDiab 2015, participanții au fost angrenați în dezbateri interactive, precum în demonstrații practice.

În cadrul Școlii de vară NeuroDiab 2015 cursanții află ultimele date din neuropatia diabetică de la unii dintre cei mai recunoscuți specialiști din străinătate (prof. univ. dr. Peter Kempler, Universitatea de Medicină Semmelweis, Budapesta, Ungaria, prof. univ. dr. Tamas Varkonyi, Universitatea de Medicină Szeged, Ungaria), dar și de la specialiștii din țara noastră (conf. univ. dr. Ioan Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, dr. Tudor Lupescu, asist. Univ. dr. Cosmina Bondor, dr. Andrei Manu-Marin, dr. Florea Bogdan).

Școala de vară NeuroDiab se desfășoară la Sinaia, în perioada 17-18 Iulie 2015.

Detalii suplimentare gasiti in comunicatele de presa atasate. 

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/neuropatia-autonoma-tema-centrala-la-scoala-de-vara-neurodiab-2015/

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/problematica-neuropatiei-autonome-in-prim-plan-la-scoala-de-vara-neurodiab-2015/