Complicatiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat

25.07.2014



Întâlnire la vârf între reputați medici din România și Republica Moldova pe tema complicațiilor microvasculare în diabetul zaharat – Simpozion Neurodiab la Chișinău.

Unii dintre cei mai importanți profesioniști în boli metabolico-nutriționale din România și din Republica Moldova se vor întâlni în data de 1 august 2014, la Chișinău, la o dezbatere comună cu privire la complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat.

Simpozionul este inițiat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în colaborare cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău şi Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova.

Evenimentul îşi propune să faciliteze dialogul profesional între profesioniștii români și cei din Republica Moldova implicaţi în managementul complicațiilor diabetului zaharat, cu precădere neuropatia diabetică, și să crească nivelul educaţiei medicale continue în rândul acestora, prin prezentarea de informații actuale și utile, totul în beneficiul pacienților care prezintă aceste afecțiuni.

„Mai mult de 80% dintre amputaţii au la bază ulceraţii ale membrelor inferioare, o consecinţă a neuropatiei diabetice, retinopatia diabetică este o cauză majoră de orbire, în timp ce nefropatia este răspunzătoare de aproape 20% din decesele înregistrate în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Prin urmare, este mai mult decât evident că trebuie să intensificăm eforturile noastre pentru a preveni pe cât posibil aceste complicaţii. Nu putem reuşi decât printr-o permanentă informare şi perfecţionare a cadrelor medicale şi acesta este şi obiectivul simpozionului Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat. Mă bucur că inițiativele educaționale ale Neurodiab trec granițele țării și avem posibilitatea de a fi prezenți în Republica Moldova pentru un schimb de experiență care am încredere că va fi extrem de util”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedinte în exerciţiu al Societăţii de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.

Pentru o prevenţie cât mai eficientă a neuropatiei diabetice şi a altor complicaţii microvasculare severe, cum sunt nefropatia şi retinopatia diabetică este foarte important ca specialiştii să înţeleagă cât mai bine relaţia dintre diabetul zaharat şi bolile vasculare periferice.

Manifestarea anunţă un program științific complex, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte esențiale în prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul complicaţiilor asociate diabetului zaharat. Printre temele prezentate participanţilor la simpozion se numără: prezentarea rezultatelor finale ale studiului PREDATORR, realizată de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, „Abordarea multifactorială în prevenția complicațiilor microvasculare ale diabetului zaharat”, prezentată de prof. dr. Mariana Graur, președinte Sociatatea de Nutriție din România, „Neuropatia diabetică – cel mai important factor de risc pentru ulcerații și amputații la pacienții cu diabet zaharat”, susţinută de conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, „Limitele tratamentului piciorului Charcot bilateral, complicație severă a neuropatiei diabetice”, temă adusă în discuţie de şef lucr. dr. Eduard Catrina, din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Dr. Gabriela Crețeanu, șef Centrul de Diabet Suceava, va vorbi despre ”Tratamentul Neuropatiei Diabetice”, iar dr. Paula Pavel va prezenta ”Abordarea chirurgicală a ulcerațiilor piciorului la pacienții cu diabet zaharat”.

Lucrările și discuțiile practice din cadrul simpozionului „Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat” vor fi moderate de prof.dr. Zinaida Anestiadi, președintele Societății Endocrinologilor din Republica Moldova și de conf. dr. Lorina Vudu, vicepreședinte al Societății Endocrinologilor din Republica Moldova. Manifestarea științifică este creditată cu 10 credite de educație medicală continuă.