Prezentarea post-eveniment “Controlul multifuncțional al diabetului zaharat - Mereu o provocare!”

17.06.2021





Joi, 16 iunie 2021, Societatea de Neuropatie Diabetică-Neurodiab a organizat conferința online “Controlul multifactorial al diabetului zaharat – Mereu o provocare!” dedicată profesioniștilor din domeniul medical.

Această conferință a fost realizată sub coordonare științifică a doamnei Profesor Dr. Gabriela Radulian, președintele Neurodiab. Tematicile abordate în cadrul conferinței au cuprins subiecte de mare actualitate:

- Rolul echipei multidisciplinare în abordarea pacientului cu diabet;

- Standardele, principiile și aspectele fundamentale ale managementului pacienților cu diabet zaharat;

- Țintele și recomandările terapeutice actuale.

În cadrul conferinței, panelul de lectori a fost unul divers, de la specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice la specialiști în neurologie, cardiologie, gastroenterologie și medicină de familie, toți cu focus al activității lor în abordarea complexă a pacienților cu diabet. Cei 15 lectori au împărtășit profesioniștilor din domeniul medical din experiența lor în managementul pacientului cu diabet zaharat.

Temele abordate au fost:

  • Prof. Univ. Dr. Romulus Timar – Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat
  • Prof. Univ. Dr. Cornelia Bala  – Controlul LDL-colesterolului la pacienții cu diabet
  • Conf. Univ. Dr. Laura Mihalache  – Controlul greutățăii la pacientul cu diabet zaharat
  • Prof. Univ. Dr. Florin Mitu – Rolul efortului fizic în tratamentul non farmacologic al diabetului zaharat
  • Sef Lucr. Dr. Georgiana Nicolescu – O soluție unică pentru o triplă provocare, sistemul Cardio-Reno-Metabolic
  • Conf. Univ. Dr. Diana Păun – Cum asigurăm controlul diabetului secundar endocrin
  • Prof. Univ. Dr. Liliana Gheorghe – Beneficiile multiple ale controlului diabetului zaharat în NAFLD/NASH. Punctul de vedere al gastroenterologului
  • Prof. Univ. Dr. Antoniu Petriș  – Diabetul zaharat și insuficiența cardiacă: risc contemporan
  • Prof. Univ. Dr. Gener Ismail – Hiperkalemia în Boala Cronică de Rinichi Diabetică: caracteristici și relevanța clinică strategii contemporane
  • Prof. Dr. Gabriela Radulian – Dapagliflozin, răspunsul la provocările managementului diabetului zaharat tip 2
  • Prof. Dr. Iulian Velea – Impactul utilizării dispozitivelor medicale în profilaxia secundară a diabetului zaharat tip 1 la copil
  • Dr. Eduard Adamescu – Abordarea individualizată a controlului metabolic la persoanele cu diabet zaharat  tip 2- terapii inovative
  • Conf. Dr. Mihaela Vladu – Managementul complicațiilor macro și microvasculare ale diabetului zaharat
  • Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu – Abordarea terapeutică a neuropatiei diabetice-boala multifactorială
  • Dr. Daciana Toma – Noul Contract Cadru - prevederi referitoare la controlul multifactorial al diabetului zaharat
  • Prof. Dr. Gabriela Radulian – Beneficiile uleiului de krill în dislipidemii și potențialul său hepatoprotector 

Concluzii

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI, datorată occidentalizării modului de viață, îmbătrânirii populaţiei, urbanizării, care au drept consecinţe modificări ale alimentaţiei, adoptarea unui stil de viaţă sedentar şi dezvoltarea obezităţii. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul zaharat reprezintă a șaptea cauză a mortalității la nivel global. Astfel, impactul diabetului zaharat asupra populaţiei este enorm datorită complicaţiilor cronice pe care acesta le poate genera, precum: neuropatia diabetică, boli cardiovasculare (HTA, dislipidemii, insuficiența cardiacă), retinopatia diabetică, sindromul metabolic, nefropatia diabetică, etc.

Această conferință a adus în prim-plan eforturile pe care specialiștii le fac pentru a asigura un management integrat al persoanelor cu diabet zaharat, precum și provocările cu care se confruntă aceștia în prevenția și tratamentul complicațiilor diabetului. Specialiștii din domeniul medical și-au îndreptat atenția către complicaţiile cronice care odată apărute scad calitatea vieţii, capacitatea funcţională, autonomia pacienţilor, cresc numărul zilelor de spitalizare, a consulturilor medicale şi a cheltuielilor pentru medicaţie. Astfel, reducerea acestor grave consecinţe ale diabetului zaharat este posibilă prin: depistarea precoce activă a persoanelor cu diabet zaharat în grupurile populaţionale cu risc, tratarea pacienţilor odată diagnosticaţi conform protocoalelor terapeutice bazate pe evidenţe internaţionale, prevenirea instalării complicaţiilor cronice şi a agravării lor prin screening-ul sistematic al complicaţiilor şi tratamente specifice în cazul agravării complicaţiilor cronice, în colaborare cu specialiştii cardiologi, nefrologi, neurologi, oftalmologi și gastroenterologi.

În concluzie, îngrijirea pacienţilor diabetici trebuie să fie efectuată de o echipă multidisciplinară în care coordonarea acesteia revine specialistului diabetolog pentru un diagnostic precoce al diabetului zaharat care permite un management corespunzător al bolii și o reducere a riscului de apariție a complicațiilor cronice. Mai mult decât atât, trebuie insistat asupra prevenției primare a bolii, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ce include o dietă adecvată, activitate fizică, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, evitarea stresului. Toate aceste măsuri au ca efect reducerea costurilor legate de tratamentul diabetului zaharat, precum și de complicațiile acestuia.