Polineuropatia diabetică

Interviu cu Prof. Dr. Rayaz Malik



Domnule Profesor, care este situația neuropatiei diabetice dureroase în Qatar?

În studiul nostru publicat în J Diabetes Investigation 2021 Apr; 12(4):592-600, am evidențiat că la 1.386 de persoane care suferă de diabet zaharat de tip 2 în asistență medicală secundară, prevalența polineuropatiei diabetice a fost de 23,9% și a polineuropatiei diabetice dureroase de 37,5%. Cu toate acestea, prevalența polineuropatiei diabetice nediagnosticate a fost de 82,3%, iar a polineuropatiei diabetice dureroase nediagnosticată de 71,5%. Riscul de a dezvolta polineuropatie diabetică a crescut în urma evaluării consecințelor controlului slab al  glicemiei, dislipidemiei și hipertensiunii arteriale, în timp ce polineuropatia dureroasă coincide cu obezitatea și reducerea activității fizice.

De ce managementul polineuropatiei diabetice nu este o prioritate?

Nu există încă un screening oficial pentru polineuropatia diabetică dureroasă/nedureroasă în asistența medicală primară sau secundară în Qatar. În cel mai bun caz, pacienții sunt trimiși la podiatrie și acolo sunt testați cu monofilamentul 10g.

Unde este problema majoră în diagnosticarea polineuropatiei diabetice?

Diagnosticul este pus prea târziu, deoarece se bazează pe testarea cu monofilamentul 10g.

De ce folosim microscopia confocală a corneei la pacienții cu diabet zaharat - protocol “long COVID”?

Microscopia confocală a corneei identifică leziuni precoce ale fibrelor nervoase mici în neuropatia diabetică subclinică și în polineuropatia diabetică atunci când pragurile termice și studiile de conducere nervoasă sunt normale. Am evidențiat acest aspect într-o meta-analiză a 38 de studii cu ~4000 de persoane care sufereau de diabet (Gad și colab. J Diabetes Investig. 2022 Jan;13(1):134-147).

Credeți că inteligența artificială este următorul pas în detectarea precoce a polineuropatiei diabetice?

Inteligența artificială va juca cu siguranță un rol tot mai mare în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice, în special folosind CCM, după cum arată studiile noastre recente, la persoanele cu toleranță redusă la glucoză și diabet zaharat de tip 2 (Preston și colab. Diabetologia. 2022 Mar;65(3):457-466.), dar și la persoanele care suferă de diabet cu și fără polineuropatie diabetică (Salahouddin și colab. Diabetes Care). 2021 Jul;44(7):e151-e153).

Care sunt rezultatele studiului din Qatar?

În studiul nostru recent Ponirakis și colab. J Diabetes Investig. 2022 Apr 20. doi: 10.1111/jdi.13815 desfășurat în regiunea Golfului, am evidențiat că la 3.021 de persoane care sufereau de diabet zaharat tip 2 prevalența polineuropatiei diabetice a fost de 33,3% dintre care 53,6% au fost nediagnosticați. În ceea ce privește prevalența polineuropatiei diabetice dureroase aceasta a fost de 43,3%, din care 54,3% au fost nediagnosticați. Cotele ajustate (AOR) pentru polineuropatia diabetică dureroasă/nedureroasă au fost mai mari odată cu creșterea duratei diabetului, a obezității, controlului slab al glicemiei, dislipidemiei și mai scăzute atunci când a fost practicată activitatea fizică intensă.

Care este opinia Dvs. despre prima ediție a cursului Internațional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic (CODINEF) organizat de Neurodiab - Societatea de Neuropatie Diabetică în parteneriat cu Institutul Național de Diabet și Endocrinologie din Barcelona – Spania, NEURODIAB-EASD (Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului) și Asociația Latină Americană de Diabet – ALAD care s-a desfășurat în perioada 27-29 aprilie 2022?

A fost o întâlnire online foarte bună în ceea ce privește împărtășirea celor mai recente studii clinice care abordează managementul polineuropatiei diabetice.

Prof. Dr. Rayaz Malik

United Kingdom / Qatar

Interviu publicat in revista Medical Business 2022