SUDOSCAN - Diagnostic precoce și urmărirea evoluției Neuropatiei Autonome Periferice



Interviu cu Dr. Antonina Pop

Director General GRANDPHARMA

Ce metode de screening avem pentru neuropatia autonomă periferică?

Neuropatia autonomă este o posibilă complicație a diferitelor patologii, iar testele de screening depind de simptomele și factorii de risc. Diabetul zaharat este cea mai frecventă cauză a neuropatiei autonome periferice, iar Asociația Americană de Diabet recomandă ca evaluarea funcției sudomotorie a fibrelor mici să fie inclusă în panoul actual de teste de screening pentru detectarea neuropatiilor periferice observate în diabet și prediabet. Identificarea precoce a acestor complicații, care pot fi asimptomatice până la 50% în cazul pacienților cu diabet zaharat, are potențialul de a reduce sau întârzia progresia bolii cu tratament preventiv în timp util.

Există o metodă modernă de diagnostic al prediabetului și neuropatiei autonome? Care este aceasta?

Glandele sudoripare sunt inervate de mici fibre C simpatice. Disfuncția sudomotoră este una dintre cele mai timpurii anomalii neurofiziologice detectabile în neuropatiile distale cu fibre mici, iar evaluarea cantitativă a răspunsului transpirației a fost propusă ca un indice al severității și distribuției insuficienței autonome, precum și ca un indicator precoce pentru regenerarea fibrelor mici. Astfel, dispozitivul medical SUDOSCAN oferă o evaluare precisă a funcției glandelor sudoripare pe palme și tălpile picioarelor, zone cu cea mai mare densitate a glandelor sudoripare. Un nivel foarte scăzut de tensiune (< 4V) stimulează glandele sudoripare care generează un flux măsurabil de activitate ionică prin canalele sudoripare. Măsurătorile din reacțiile electrochimice dintre electrozi și cantitatea de clor din glandelor sudoripare sunt înregistrate și analizate. Metoda este dinamică și spre deosebire de un test de stres efectuat în cardiologie este capabil să evalueze cantitativ disfuncția transpirației cu reproductibilitate ridicată, care, de altfel, ar fi imposibilă în condiții fiziologice normale. Rezultatele cantitative care evaluează conductibilitatea pielii (ESC) sunt exprimate în microsiemens, (μS) pentru mâini și picioare și ca un scor general de risc derivat din valorile ESC locale și datele demografice.

Cum se face interpretarea rezultatelor cu Sudoscan?

Măsurătorile ESC sunt cuantificate la nivelul fiecărui membru și sunt interpretate la nivelul picioarelor prin valori ESC < 50 μS care indică o disfuncție severă a transpirației, ESC între 50 și 70 μS indică o disfuncție moderată a transpirației, ESC > 70μS indică o funcție normală a transpirației și la nivelul palmelor, un ESC < 40 μS indică o disfuncție ridicată a transpirației, ESC între 40 și 60 μS indică o disfuncție moderată a transpirației, ESC > 60μS indică o funcție normală a transpirației. Dacă există o neuropatie moderată se recomandă reevaluarea la 6 luni, iar în cazul unei disfuncții severe se recomandă o nouă investigație la 3 luni.

Ce spun ghidurile despre Sudoscan?

Ghidurile internaționale au inclus SUDOSCAN în diagnosticul și managementul fibrelor mici pentru neuropatia diabetică și amiloidoză familială. Consensul Asociației de Diabet din America Latină (ALAD), experții în managementul neuropatie diabetice menționează SUDOSCAN ca metodă de preferință pentru evaluarea sudomotorie. Asociația Poloneză de Diabet (PTD) în „Ghid pentru managementul pacienților cu diabet zaharat” recomandă utilizarea SUDOSCAN pentru „evaluarea  funcției sudomotorie". În articolul  „Neuropatia senzitivă și motorie diabetică" publicat în New England Journal of Medicine, Prof. Dr. A. Vinik recomandă testarea funcției sudomotorie cu SUDOSCAN „pentru a obține obiectiv cantitatea de transpirație”. Societatea Germană de Diabet recomandă SUDOSCAN pentru evaluarea funcției de transpirație pe care o recunosc ca o zonă de manifestare importantă clinică a neuropatiei diabetice autonome în diabetul zaharat.

Care sunt avantajele utilizării Sudoscan în practica diabetologului?

Adunarea Consiliului de la Toronto a definit Neuropatia Diabetică Periferică (NDP) ca o polineuropatie senzomotorie simetrică şi dependentă de lungime, atribuită modificărilor metabolice şi microvasculare ca rezultat al expunerii la hiperglicemie cronică. Este bine recunoscut, în prezent, că DPN are un impact major asupra calităţii vieţii, morbidităţii, mortalităţii şi prezintă costuri considerabile de îngrijire a sănătății astfel se dorește o depistare precoce a NDP și a persoanelor cu risc al ulceraţiei labei piciorului. Se evidenţiază nevoia urgentă a unui test, în practica clinică, de depistare obiectivă, cantitativă a NDP, care să depăşească limitările metodelor curente. Medicul diabetolog are la dispoziție examinarea Sudoscan, o metodă rapidă şi uşoară pentru evaluarea funcţiei glandei sudoripare, care la rândul său are un potenţial enorm de utilitate pentru depistarea şi evaluarea pacienţilor cu risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 şi a altor complicaţii cardiovasculare aferente. Deoarece este un test neinvaziv şi care durează doar 3 minute, este uşor tolerat de către pacient. Conform studiilor efectuate, SUDOSCAN este un instrument sensibil care se poate utiliza pentru depistarea precoce a complicaţiilor înaintea progresării bolii, posibil într-un stadiu reversibil.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com