Şcoala de Vară NEURODIAB 2018



Diabetes and Podiatry: what’s the connection?

 

În perioada 18-22 iulie 2018, Școala de Vară NeuroDiab şi-a deschis porțile pentru rezidenți și specialiști în diabet, neurologie, oftalmologie, medicină internă, endocrinologie, cardiologie și medicină de familie. Sub sloganul „Diabetes and Podiatry: what’s the connection?”, ediția din 2018 a adus împreună cei mai apreciați experți în domeniul neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic. Temele dezbătute în cadrul Școlii de Vară NeuroDiab au fost organizate în sesiuni științifice, demonstrații practice, prezentări de caz, paneluri de discuții și workshop-uri. Deschiderea a fost făcută de jurnalistul Andreea Stroe, iniţiatoarea Coaliţiei pentru Diabet Juvenil. Lectorii evenimentului au fost: Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui – Universitatea din Michigan SUA, Prof. Dr. Eva Feldman – Universitatea din Michigan SUA, Prof. Dr. Roy Freeman – Harvard Medical School SUA. În cadrul Şcolii de Vară, s-au acordat premiile Şcolii de Vară 2018, Premiul Neurodiab 2018, precum şi alte premii surpriză.

 

INTERVIURI

Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Președintele Societăţii de Neuropatie Diabetică

Doamna Profesor, ce îmi puteţi spune despre tema Şcolii de Vară Neurodiab din acest an?

Tema Școlii de Vară a fost una extrem de interesantă - „Diabetul și Podiatria”- o provocare pentru toţi cei implicaţi în prevenţia şi managementul neuropatiei diabetice. A fost o manifestare ştiinţifică reuşită pentru noi toți, în contextul în care și în acest an participarea a fost numeroasă, iar cel mai important lucru a constat în faptul că participanții au fost tineri specialiști care îngrijesc pacientul cu neuropatie și picior diabetic, respectiv diabetologi, neurologi, chirurgi, medici de medicină internă şi de familie. Ne-am focusat pe îngrijirea pacientului cu neuropatie diabetică, iar acest lucru a presupus și prezența unor lectori de talie internaţională, cărora în calitate de organizator nu pot decât să le mulțumesc pentru faptul că au răspuns pozitiv invitației noastre. Alături de conferințele susținute în cadrul Școlii de Vară Neurodiab, participanții au asistat și la abordări practice cu privire la îngrijirea piciorului diabetic. Am convenit cu toţii că doar într-o echipă multidisciplinară putem realiza o creștere a calității îngrijirii pacienților noștri cu neuropatie şi picior diabetic. 

Ce alte proiecte mai are Societatea de Neuropatie Diabetică pentru acest an?

 Chiar în cadrul acestei Școli de Vară s-a promovat ideea desfășurării mai multor acțiuni de educație a pacienților în ceea ce privește piciorul diabetic, iar doamna Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui ne-a prezentat cum sunt aceste campanii educaționale în Statele Unite. În privinţa proiectelor pe care ne propunem să le realizăm până la sfârșitul anului, acestea vizează în primul rând organizarea Congresului Neurodiab 2018, dar şi a Săptămânii Neuropatiei Diabetice, care se va desfăşura în diverse zone ale țării, şi în care sunt implicați medici din mai multe specialităţi, care îngrijesc persoanele cu neuropatie diabetică. Pe baza discuțiilor care au avut loc în cadrul Școlii de Vară, ne gândim și la realizarea unor campanii educaționale dedicate pacienților, începând din 2019, pentru că educația pacientului cu neuropatie diabetică este extrem de importantă pentru prevenţie şi limitarea riscului de apariţie a amputaţiilor.

 

Interviu cu jurnalistul Andreea Stroe

Doamna Stroe, aţi făcut deschiderea Şcolii de Vară Neurodiab. Ce părere aveţi despre acest eveniment?

Diabetul este o boală perfidă, iar în România ne-am obişnuit să tratăm complicaţiile cu costuri imense din partea sistemului de sănătate. Consider că a sosit momentul să ne gândim şi la o gestionare mai bună a diabetului încă de la instalarea bolii. La eveniment, în atenţie a fost neuropatia diabetică. Am învăţat că pentru diabetul tip 2, aceasta poate fi reversibilă în condiţiile respectării unei discipline stricte care presupune mişcare şi o alimentaţie corectă. Cum ştiţi, am iniţiat Coaliţia pentru Diabet Juvenil şi odată cu ea am lansat şi campania Diabetul nu este o joacă! Este dedicată copiilor cu diabet tip 1, care nu este reversibil. Pentru cei 3.500 de copii insulino-dependenţi sunt foarte aproape de a convinge Guvernul să decidă decontarea sistemelor de monitorizare a glicemiei, a senzorilor. Cu puţin noroc, anul 2019 va fi anul care va schimba radical viaţa copiilor cu diabet şi îi va ajuta să prevină complicaţiile mai târziu.

 

Interviu cu Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, SUA

Doamna Profesor, este diagnosticul neuropatiei diabetice unul ușor de realizat?

Neuropatia diabetică se poate diagnostica în practica clinică cu foarte multă ușurință. Investigațiile pentru un astfel de diagnostic ar trebui să facă parte din gama de investigații de rutină ale pacientului cu diabet atunci când acesta se prezintă în cabinetul medicului spre examinare, în vederea evaluării tratamentului. Diagnosticul se poate face cu câteva examene clinice, cu instrumente ușor de purtat în buzunar, cum ar fi diapazonul, ciocănelul pentru reflexe, un ac cu gămălie și monofilament. Toate acestea sunt capabile să evidențieze schimbări în fibrele nervoase mielinice mari, mielinice mici și nemielinice mici. Durerea este o manifestare a leziunii fibrelor mici, iar vibrația ne dă informația asupra fibrelor mai mari, ca și monofilamentul. Putem combina două dintre aceste evaluări, fie diapazon și vibrație începând cu degetul cel mare și apoi mergând simetric în sus, fie acul sau ciocanul de reflexe. Sunt examinări care se pot face în 5 minute. Trebuie făcute simetric la ambele picioare și apoi se evidențiază deficitul care este mult mai avansat cu cât este mai distal. Pe de altă parte, bineînțeles că trebuie excluse unele afecțiuni pe care pacienții cu diabet pot să le aibă și care pot fi destul de frecvente. Și aici mă refer, de exemplu, la deficiența de vitamina B12, disfuncția tiroidiană, afecțiunile renale avansate care sunt foarte ușor de făcut în practică.

Pentru prima dată în cadrul Școlii de Vară a fost organizat și un concurs pentru participanți...

La sfârşitul prezentărilor susţinute de lectori în cadrul Şcolii de Vară Neurodiab, am reușit să organizăm un concurs interactiv unde s-au acordat premii substanțiale. Pentru a putea răspunde la întrebările din concurs, participanții au trebuit să fie foarte atenți la prezentări, deoarece toate răspunsurile s-au regăsit în informațiile expuse. Aceasta a fost o modalitate prin care le-am captat și mai mult interesul.

Cum vedeți noua generație de medici?

Noua generaţie o văd foarte entuziastă şi interesată să participe la această Școală de Vară, care este dedicată în întregime formării lor profesionale. Trebuie să credem în noua generație și să le predăm ștafeta, pentru că tinerii medici vor fi mult mai buni decât noi. Așa se întâmplă întotdeauna şi anume, noua generație o depășește pe cea de seniori.

Cum vi s-a părut Școala de Vară din acest an?

Ca întotdeauna, pentru mine este o mare bucurie să vin în România și pot spune că sunt prezentă la Școala de Vară de trei ani. Sunt foarte încântată de inițiativele Societății de Neuropatie Diabetică şi îmi face o deosebită plăcere să vin în fiecare an, să mă întâlnesc cu medicii tineri, pentru că ei sunt viitorul. La fel îi învățăm şi pe tinerii noștri rezidenți din Statele Unite.

 

Interviu cu Prof. Dr. Eva Feldman, SUA

Doamna Profesor, ce ne puteți spune despre neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică este cea mai comună complicație a diabetului și reprezintă un predictor al mortalității în bolile cardiovasculare. Cel puțin 50% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 dezvoltă o eventuală neuropatie diabetică şi este foarte important să diagnostichezi din timp și să tratezi toate aspectele acestei patologii.

De ce sindromul metabolic duce la disfuncții energetice și neuropatie?

Ceea ce știm constă în faptul că aceste componente ale sindromului metabolic suprasolicită abilitățile celulelor nervoase în producerea de energie. Probabil că este un nivel ridicat de lipide, de glucoză și hipertensiune care cauzează această disfuncție energetică a celulelor nervoase, iar de aici rezultă neuropatia. 

Ce arată studiile clinice?

Studiile clinice arată că dacă poți să schimbi componența sindromului metabolic din diabetul zaharat de tip 2 vei avea o îmbunătățire în ceea ce privește neuropatia. Trebuie acordată o atenție deosebită dietei şi  exerciţiilor fizice, controlului de medicamente în ceea ce privește blocarea nivelului crescut de glucoză şi de lipide în ceea ce privește hipertensiunea. 

Care este legătura dintre diabet şi podiatrie?

Cred că este extrem de important ca un podiatru să fie capabil să asigure tipul de îngrijire, să fie solicitat atunci când se observă o infecție, o rană, o ulcerație secundară neuropatiei diabetice. Această asociere este ca un mariaj a diabetologului cu podiatrul, dacă putem spune astfel, și este foarte importantă pentru îngrijirea pacienților.

Care sunt avantajele unei clinici multidisciplinare?

Într-o clinică multidisciplinară, un pacient poate să fie evaluat într-un timp scurt și tratat de o echipă multidisciplinară. O clinică multidisciplinară oferă servicii complete pentru pacienți și sunt foarte multe studii care arată că pacienții au avut o evoluție bună atunci când s-a putut face totul într-o singură vizită. S-a putut observa o îmbunătățire a rezultatelor pacientului, a stării de bine a acestuia. Prin urmare, sunt foarte multe motive pentru care pacientul trebuie să fie tratat într-o clinică multidisciplinară.

Ce părere aveți despre Școala de Vară?

Școala de Vară este o idee extraordinară. Cred că a educa tinerii cu privire la importanța diagnosticului precoce a neuropatiei, la cum să tratezi neuropatia și la cât de utilă este podiatria în neuropatia diabetică este extrem de important. Mi-aș dori să avem și noi așa ceva în America.

 

Interviu cu Prof. Dr. Roy Freeman, SUA

Domnule Profesor, prezentarea dumneavoastră s-a axat pe neuropatia indusă de tratament. Ce ne puteți spune despre acest tip de neuropatie?

Neuropatia indusă de tratament face referire la neuropatia autonomă dureroasă. Vorbim despre manifestări care fac referire la dureri severe, pe diferite părți ale corpului, pe picioare, pe brațe sau pe tot corpul. Aceste disfuncții autonome dau hipertensiune, amețeli, confuzie, probleme gastrointestinale, probleme ale sângelui, iar la bărbați generează disfuncții erectile.

Care credeți că este legătura dintre diabetolog şi podiatru, în general?

O astfel de conexiune este foarte importantă. Este esențial să avem un consens în ceea ce privește complicațiile piciorului şi cred că avem avantaje din mai multe puncte de vedere dacă suntem interesați de funcțiile nervilor şi de întregul picior, de structura piciorului, de oase, de rezerva de sânge. Toate sunt conectate şi avem nevoie de un parteneriat pentru a le putea oferi pacienților cel mai bun tratament.

Care este opinia dumneavoastră despre Școala de Vară?

Cred că este foarte important să aduci în același loc tineri care vor să învețe despre neuropatie și picior diabetic. Pe lângă faptul că este foarte important, este foarte util și îi ajută în dezvoltarea lor profesională.