Săptămâna Neuropatiei Diabetice 2017



Săptămâna Neuropatiei Diabetice a ajuns in anul acesta la cea de-a cincea ediție si a adus împreună medici de familie, diabetologi, neurologi, ortopezi, chirurgi, în cel mai amplu proiect de educație medicală, axat în principal pe depistarea timpurie a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic pentru asigurarea unui management eficient al acestor probleme medicale. 

Proiectul inițiat de către Societatea de Neuropatie Diabetică s-a desfăşurat și în acest an în parteneriat cu Asociaţia de Podiatrie în contextul rolului fundamental pe care îl are îngrijirea podiatrică la persoanele cu diabet zaharat, in general si la cele cu neuropatie diabetică, respectiv picior diabetic, in special. Ingrijirea podiatrica este imperios necesara atât la nivel preventiv, cât și curativ. Săptămâna Neuropatiei Diabetice urmărește facilitarea colaborării între specialiștii implicați în îngrijirea persoanelor care se confruntă cu cele două complicații grave asociate diabetului zaharat, în vederea promovării unei abordări multidisciplinare a managementului acestor afecțiuni, în toate etapele, de la procesul de preventie precoce, diagnosticare până la tratament si proceduri convervatice.

Astfel, se urmărește implicarea accentuată a medicilor de familie în identificarea primelor semne ale neuropatiei diabetice și ale piciorului diabetic, încât să se îmbunătățească diagnosticarea precoce a acestor complicații ale diabetului zaharat.           

In perioada 4-27 octombrie au fost organizate simpozioane în mai multe orase din ţară: Alexandria, Galați, Pitești,  București, Râmnicu Vâlcea, Onești, Botoșani, Constanța, Bistrița, Buzău, Iași, Oradea, Târgoviște, Timișoara, Brașov, Craiova, Ploiești, Suceava, Timișoara, Carei si Târgu-Mureș.

Sesiunile științifice au fost susținute de către specialiști diabetologi, neurologi, ortopezi sau chirurgi, care au oferit o perspectivă de ansamblu asupra problematicii neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, în raport cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul acestor complicații cauzate de diabetul zaharat.